Меню

НОВИНИ

КМЕТЪТ НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА СТАНА ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА НА МУ-СОФИЯ

Post3

На тържествена церемония столичния кмет Йорданка Фандъкова бе удостоена от Медицинският университет – София с  почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

Ректорът на МУ-София проф. д-р Виктор Златков обяви мотивите за връчването на това високо отличие, като подчерта приноса на г-жа Фандъкова за провеждането на активна, ефективна и устойчива политика в сферата на общинското здравеопазване, в която се прилага дългосрочна успешна стратегия за развитието на столичните общински лечебни заведения в болничната и извънболничната помощ, училищното здравеопазване, както и инициативите за промоция на здраве сред жителите на гр. София. Останалите мотиви са:

Подкрепата и съдействието за осъществяване на Програмата на Столична община за финансово подпомагане на медицински специалисти по здравни грижи по специалност „Медицинска сестра”, обучаващи се във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София.

Използване на експертната подкрепа на ФОЗ-София за развитие направлението „Зелена система, екология и земеползване”, свързана с проблемите на въздуха в гр. София.

Активното участие на Столична община заедно с ФОЗ-МУ София при реализацията на проекти осъществяващи обучение по биоетика в училищата.

Почетните знаци- негръден знак, плакет и папирус и бяха връчени от председателя на Общото събрание на МУ-София проф. Генчо Начев, ректорът проф. Виктор Златков и декана на Факултета по обществено здраве проф. Цекомир Воденичаров, по чието предложение кметът на столична община бе удостоен с високото отличие.

По време на церемонията в аудиторията на „Майчин дом“ Фандъкова отбеляза, че званието е чест за нея. Тя изтъкна и, че за нея превенцията и профилактиката в здравеопазването са кауза. Тя напомни, че Столичната община е създала пет програми за профилактика. Те са за превенция на заболявания като рак на млечната жлеза, миома, болести на белия дроб, на простатата. Столичната община е изключително важно да има добре подготвени хора в системата на здравеопазването, заяви г-жа фандъкова. „Миналата година учредихме програма за предоставяне на стипендии на студенти по специалност „Медицинска сестра“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет и предстои първите одобрени от тях  да получат своите възнаграждения. Тази година в програмата ще включим и Медицинския колеж, за да има възможност да насърчим и подкрепим повече студенти“, уточни кметът на София.

Post Views: 1,121