Меню

НОВИНИ

ДИПЛОМИРАХА СЕ 222 ВЪЗПИТАНИЦИ НА МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ „ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА“ ОТ ВИПУСК 2023

На 19-ти декември се дипломираха 222-ма възпитаници от Випуск 2023 на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет – София. Те извървяха достойно своя път на обучение и получиха дипломите си за специалисти по здравни грижи в избраната от тях специалност: „Рентгенов лаборант“, „Помощник- фармацевт“, „Зъботехник“,  „Рехабилитатор“, „Масажист“ (лица с увредено зрение), „Инспектор по обществено здраве“, „Медицински лаборант“, „Медицинска козметика“, и „Парамедик“.

Тържествената церемония се проведе в присъствието на цялото ръководство на Медицински университет – София. Поздравление от името на директора на Медицински колеж „Й. Филаретова“ проф. Захарина Савова бе представено от проф. Мая Визева, ръководител на Учебен отдел: „Бъдете смели, отговорни, уверени и последователни в изпълнението на избраните от Вас професии. Следвайте принципите за хуманност и уважавайте хората, които търсят Вашата професионална грижа.

„Благодаря Ви, скъпи абсолвенти, че сте избрали професия в сектора на здравните грижи – тази изключително хуманна и ключова за пациентите сфера на медицинската наука. Благодаря Ви за всекидневните усилия да усвоявате на теория и на практика знанието, което ще Ви даде увереност в професионалния Ви път и ще гарантира добра грижа за бъдещите Ви пациенти“, с тези думи ректорът акад. Лъчезар Трайков се обърна към завършващите студенти. Той поздрави и всички преподаватели за тяхното старание да поддържат високото качество на обучението и професионалната подготовка на специалистите.

„Рентгенови лаборанти и медицински лаборанти – Вашият труд заслужава огромен респект и уважение. Без Вашите умения и знания, ние, лекарите, няма да можем да се справим. Вие сте в основата на диагностичния процес, в клиничните лаборатории, образната диагностика, патоморфологията и лабораторната медицина. Зъботехниците – Вие сте незаменими партньори на денталните медици. Упражнявате едно от най-пълноценните изкуства, като извайвате зъбите и давате възможността на хората да се хранят и да имат красива усмивка. Добрият рехабилитатор може да изправи на крака болния човек, може да му даде сили и вяра. Помощник-фармацевтите – една изключително отговорна професия, в която теоретичните знания и практически умения са в постоянно взаимодействие. Инспектори по общественото здраве – Вашите знания и умения са императивно важни, защото чрез тях се осигуряват безопасност, сигурност и хармония в човешката жизнена среда. Масажистите – малко хора се замислят, за това колко индивидуална и много лично човешка е Вашата работа. За да работиш с човешкото тяло, да манипулираш тъканите се изисква познаване на тялото, уважение към човека. И накрая, но не на последно място искам да се обърна към парамедиците – Вие сте призвани и обучени да бъдете в помощ на болния човек в най-критичните и отговорни моменти. Всяка грешка в спешните състояния може да е фатална. Всяко правилно действие, може да отдалечи смъртта“ , каза деканът на Медицински факултет проф. Димитър Буланов в приветствието си към абсолвентите.

Своите поздравления към младите специалисти отправиха деканите на факултетите в университета, г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и г-жа Лиляна Петрова, председател на Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

Приветствие от името на студентите към техните колеги и преподаватели отправи Здравка Иванова, дипломант от специалност „Рентгенов лаборант“.

Последва един от най- тържествените и вълнуващи моменти в церемонията – полагането на клетвата на възпитаниците на колежа.

Акад. Трайков и проф. Визева връчиха дипломите, плакети и награди от Студентски съвет на МУ- София на отличниците на Випуск 2023, Те са:

  1. Александър Свиденов Петрунов, специалност „Зъботехник“
  2. Здравка Любомирова Иванова, специалност „Рентгенов лаборант“
  3. Николай Валентинов Кьосев, специалност „Рехабилитатор“
  4. Красимир Петров Недков, специалност „Масажист (лица с увредено зрение)“
  5. Симона Красимирова Безинска, специалност „Медицински лаборант“
  6. Мадлена Анастасова Христова, специалност „Парамедик“
  7. Зорница Благовестова Лекова „Инспектор по обществено здраве“.

В знак на уважение и признателност към дългогодишната им преподавателска дейност, на всички Ръководители на специалности беше връчен Алманах, създаден в чест на 180- годишния юбилей от рождението на Йорданка Филаретова, който показва събития свързани с историята и развитието на колежа.

Благодарим на всички официални гости, родители и близки, които уважиха дипломирането на Випуск 2023.

На добър час! Честито дипломиране, колеги!

© Медицински колеж “Й. Филаретова” – София  2024          |            Защита на личните данни (GDPR)

Post Views: 695