Меню

НОВИНИ

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ОТНОСНО АНТИБИОТИЦИТЕ (EAAD)

Традиция в специалност „Медицински лаборант“ през последните години е отбелязване на ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ОТНОСНО АНТИБИОТИЦИТЕ (EAAD) – здравна инициатива, координирана от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Чрез него се осигурява платформа и подкрепа за национални кампании за разумна употреба на антибиотици в Европейския съюз / Европейското икономическо пространство и се провежда всяка година в цяла Европа на 18 ноември.

EAAD се организира в партньорство със Световната седмица за информираност за антимикробната резистентност, организирана ежегодно от Световната здравна организация от 18 до 24 ноември.

Във връзка с Европейския ден за информираност относно антибиотиците през тази година, 18 ноември 2023г., ECDC излъчва кратка информация за антимикробната резистентност и най-нови данни в интерактивен формат, с цел  информацията да е по-достъпна и интересна за широк кръг аудитория.

Както и през 2022 г., интерактивна карта е публикувана на уебсайта на EAAD, и представя най-новите данни за антимикробната резистентност и потреблението на антимикробни средства в Европейския съюз.

© Медицински колеж “Й. Филаретова” – София  2024          |            Защита на личните данни (GDPR)

Post Views: 470