Меню

НОВИНИ

МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ „ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА“ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

На 21 март, по случай патронния празник на колежа и 180 години от рождението на Йорданка Филаретова се проведе Юбилейна научна конференция „Традиции и бъдеще в медицинското образование“. Събитието бе открито от Ректора на МУ– София,  акад. Лъчезар Трайков, който поздрави Директора на колежа проф. Захарина Савова и всички преподаватели и студенти по случай празника: „Благодаря Ви за неуморното старание, което полагате в процеса на обучение и за участието Ви в разнообразните доброволчески инициативи, които организира колежа.  Желая Ви здраве, удовлетворение и още успехи в благородния път, който сте избрали за свое професионално поприще.“ Акад. Лъчезар Трайков благодари за участието на всички лектори в конференцията и подчерта, че докладите, които ще бъдат обсъдени на днешното събитие са изключително значими и са свързани с подобряването на качеството на живота и здравето на всички ни.

Проф. Савова поздрави всички с думите: „Искам да изразя своите сърдечни благодарности към академичната общност на МУ– София и към гостите и участниците в конференцията. Вярвам, че нашата среща на водещи учени, на професионалисти и експерти в областта на медицинското образование, здравните грижи, общественото здраве, здравния мениджмънт и на преподаватели и студенти, ще бъдат полезни за всички нас“.

Поздравления отправиха проф. д-р Димитър Буланов, Декан на Медицински факултет, МУ – София,  проф. д-р  Божидар Йорданов,  Декан на Факултета по дентална медицина, МУ – София и г-жа Милка Василева, Председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Събитието бе уважено от проф. д-р Каролина Любомирова, зам. ректор по учебната дейност на МУ – София,  Декани и зам. Декани на различните факултети. Поздравителни адреси изпратиха Людмила Борисова, Председател на Студентски съвет на МУ – София и Директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Вълнуващ момент бе награждаването на проф. Магдалена Александрова, Декан на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров,  дмн“.  Проф. Савова й връчи плакет, грамота и почетен знак, за изключителен принос към развитието на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, образованието и обучението на професионалистите по здравни грижи.

Тази година се навършват 180 години от рождението на Йорданка Филаретова, чието име с гордост носи колежа. Една забележителна българка, посветила живота си в името на милосърдието, хуманизма, помощта към ближния и равноправието на българката в обществения живот.  На 20 март на нейния паметник, в двора на колежа бяха поднесени венци от ръководството на МУ – София, на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ и Медицински колеж „Йорданка Филаретова“.

Обръщение към преподаватели, студенти и служители отправиха Директора на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ проф. Захарина Савова и проф. Мая Визева, Ръководител на Учебен отдел.

За да почетат паметта й присъстваха Проф. Генка Петрова – Ташкова, главен секретар на МУ – София, проф. Магдалена Александрова, Декан на ФОЗ, проф. д-р Красимир Визев, Зам. Декан на ФОЗ, студенти, преподаватели, служители, както и ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ в гр. Велинград, с която колежът има сътрудничество. Отец Живко, представител на християнското духовенство – свещеник от храм „Покров Богородичен“, също изрази почитта си към великата българка съградила и църковния храм.

© Медицински колеж “Й. Филаретова” – София  2023          |            Защита на личните данни (GDPR)

Post Views: 306