Меню

НОВИНИ

ЧЕСТВАНЕ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ „Й. ФИЛАРЕТОВА“- 179 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕЛИКАТА БЛАГОДЕТЕЛКА

На 19 март, всяка година ние празнуваме човечността, благотворителността, милосърдието и силата на българския дух. С поклон и благодарност почитаме живота и делата на една велика, родолюбива българка. Йорданка Филаретова, наричана Госпожата, посвещава живота си на просветното дело и благотворителността. Тя е благодетел на болни, бедни, бездомни и ранени от войни, създател на училища и приюти. Тя изгражда и сградата, в която днес се помещава Медицинския колеж.

По случай Патронния празник на МК “Й. Филаретова“ получихме Приветствие от Ректора на Медицински университет- София – Акад. Лъчезар Трайков, дмн.

Обръщение към преподаватели, студенти и служители отправи и Директора на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ проф. Захарина Савова, дм:

„Скъпи студенти, преподаватели и служители,

С вълнение и гордост искам да изкажа своята благодарност за осъществяването на всички благотворителни инициативи и доброволчески каузи, в които участвате. В последните две години много от нас се включиха и като доброволци в борбата за овладяване на пандемията. Днес сме изправени пред нови предизвикателства. Вярвам, че с делата си ще продължим мисията на Йорданка Филаретова и други велики българи, чиито живот е достоен пример за хуманност!

Бъдете здрави, вярвайте в доброто и не спирайте да дарявате грижа, внимание и обич на нуждаещите се.

Честит празник!“

На 21 март, в чест на Патронния празник на Медицински колеж „Й. Филаретова“, бяха поднесени венец и цветя на паметника на Йорданка Филаретова.

Проф. Мая Визева, дм Ръководител на Учебен отдел, поздрави присъстващите за празника, като се  обърна към тях с думите:

„Сградата, в която се помещава нашият колеж е построена по волята и със средствата на Йорданка Филаретова, като дълги години тук са се приютявали престарели, бедни и немощни. Днес, това здание, този дом, продължава своето съществуване като средище с благородна мисия. Тук, нашите студенти не само се обучават в най- хуманните медицински професии, тук, те се изграждат се като достойни личности, подготвени да допринасят за благополучието на нашето общество, като следват заветите на Филаретова. Стремежът към знание и благотворителност са нашият израз на преклонение и почит към делото на Йорданка Филаретова. Да бъдем признателни за моралния кредит и високите нравствени критерии, които ни е завещала.“

Отец Николай, представител на християнското духовенство – свещеник от храм „Покров Богородичен“, също изрази почитта си към великата българка съградила и църковния храм.

Проведен бе конкурс за кратко студентско есе на тема: „Предизвикателствата пред специалистите по здравни грижи в период на световна пандемия“.

Отличените работи са на следните студенти:

Цветина Георгиева, Вероника Емилова, Зорница Благовестова Лекова, Виолина Евгениева Гергова, Таня Боянова Стоилова, Руслана Антонова Младенова, Кристина Пьотр Стелмаховска, Кристина Маламова, Красимир Стоянов Траянов, Златомира Орлинова Асенова, Виолета Филипова Иванова, Адиле Кезимова Илязова, Николай Жерар Божков, Мая Александрова Бозовайска и Димитър Вакадинов. Някои от студентите, участвали в конкурса презентираха творбите си в една от залите на колежа. Всички участници получиха сертификати.

Сертификати получиха и Виолета Багелийска, Мартин Шиков и Кристина Маламова, – студенти от 1 курс от специалност „Рентгенов лаборант“, които направиха постери, с кратка биография за Йорданка Филаретова.

Благодарим на всички, които взеха участие в празника!

© Медицински колеж “Й. Филаретова” – София  2024          |            Защита на личните данни (GDPR)

Post Views: 1,152