Меню

НОВИНИ

8 НОЕМВРИ : СВЕТОВЕН ДЕН НА РАДИОЛОГИЯТА

На 08 ноември целият свят празнува откриването на рентгеновите лъчи от великия немски физик Вилхелм Конрад Рьонтген.

Терминът радиология включва всички диагностични и терапевтични методики, които се провеждат под някакъв контрол- рентген, компютърна томография, магнитен резонанс, ултразвук, ангиографии, интервенционални процедури и други.

Студенти от специалност „Рентгенов лаборант“, са подготвили видео, с което отправят своя поздрав към всички.

Ръководителят на специалността – гл. ас. Петранка Гагова, дм направи своето обръщение, по случай професионалния празник с думите:

„На този ден преподаватели и студенти, от специалност „Рентгенов лаборант“ от  Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет- София, отбелязваме празника „Ден на рентгеновите лъчи“.

В условията на пандемия всички ние осъзнаваме нашата отговорност за собственото здраве и здравето на колеги, пациенти и близки и полагаме усилия да  продължим напред независимо от трудните условия за живот и обучение.  Стремим се да се научим да работим в условия на емоционално натоварване и интелектуално напрежение, усвоявайки солидни знания по радиологична физика, анатомия, радиобиология и радиационна защита, знания относно диагностиката и лечението на различни заболявания.

Професията, която сме избрали е високо хуманна и в днешни дни ни нарежда сред професионалистите на първа линия диагностициращи и проследяващи заболяването Ковид-19, което ни задължава да сме подготвени, знаещи и владеещи до съвършенство образните методики, за да прилагаме девиза на специалността „Поглед в невидимото”.

В днешния ден, поздравяваме всички лекари, рентгенови лаборанти и професионалисти, използващи в практиката си диагностичните и терапевтични методики, които се провеждат под образен контрол и им пожелаваме много професионални успехи!“

Медицински колеж “Й. Филаретова” – София
 ул. „Йорданка Филаретова“ № 3 

КОНТАКТИ

гр. София, ул. “Й. Филаретова” №3 Медицински колеж – София 
тел. 02 915 46 46

e-mail:  secretary@mc.mu-sofia.bg

© Медицински колеж “Й. Филаретова” – София  2021          |            Защита на личните данни (GDPR)