Меню

НОВИНИ

МК „Й. ФИЛАРЕТОВА“ ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

DSC_4245

Над 550 души – студенти, преподаватели и гости, изпълниха зала „Европа“ в Парк-хотел „Москва“ днес, 21 март, за да отбележат заедно 176 години от рождението на Йорданка Филаретова, патрон на Медицинския колеж, чийто живот е безспорен пример за хуманност и родолюбие, за непресъхващия човешки стремеж към развитие и благоденствие. Сред официалните гости бяха проф. д-р Тихомира Златанова, зам.-ректор по учебната дейност на Медицински университет – София, проф. д-р Валентина Петрова-Димитрова, зам.-ректор по наука и акредитация на Медицински университет – София, проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, проф. д-р Радослав Гърчев, ръководител отдел „Международна интеграция и проектно финансиране“ на Медицински университет – София. Събитието бе уважено още от декани и зам.-декани на факултетите на Медицински университет – София, преподаватели и служители в Медицински университет – София, директори на медицински колежи в страната, ръководители на престижни здравни заведения, представители на различни браншови организации в сферата на здравеопазването, студенти, преподаватели и служители на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“.

В своето обръщение към присъстващите проф. Захарина Савова, зам.-директор на колежа и домакин на днешната церемония, подчерта значението на патронния празник като учебен ден, в който обръщаме поглед към хоризонтите, които знанието открива пред нас, към постигнатото в научната дейност от студенти и преподаватели, към благотворителността като израз на отношение към себе си и света. Тя се спря на ключови моменти в живота и делото на Йорданка Филаретова, родолюбива българка и достоен човек. Проф. Савова подчерта също така и усилията и постиженията на днешните студенти и преподаватели да търсят и да се развиват, за да пазят и поддържат нивото на обучение в Медицинския колеж – едно от най-престижните учебни заведения за подготовка на специалисти по здравни грижи, професионални бакалаври в 8 търсени специалности – „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник-фармацевт“, „Зъботехник“, „Рехабилитатор“, „Масажист с увредено зрение“, „Медицинска козметика“ и „Инспектор по обществено здраве“.

От името на ректора на Медицински университет – София проф. д-р Виктор Златков приветствие поднесе проф. д-р Валентина Петрова-Димитрова, зам.-ректор по наука и акредитация на Медицински университет – София. С пожелание да се водим от заветите на Йорданка Филаретова към гостите се обърна и проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София. Своите поздравления отправиха още г-н Видин Кирков, председател на Студентски съвет на Медицински университет – София, и г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Поздравителен адрес изпрати и проф. д-р Андон Филчев, декан на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София.

Вълнуващ момент от церемонията бе награждаването на проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София за изключителен принос към развитието на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. Проф. Савова му връчи великолепен плакет – горящи пламъци, които символизират пламъка, разпален от проф. Воденичаров, към задълбоченото научно познание в сферата на здравните грижи и мениджмънт, към нестихващия стремеж за обучение и подготовка на висококвалифицирани специалисти, към собственото развитие и усъвършенстване. Той получи още грамота и почетен знак, връчен му от доц. Мая Визева, ръководител учебен отдел в колежа.

 

В израз на гордост от усилията на студенти и преподаватели от Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ да организират и провеждат различни доброволчески каузи и инициативи, да осъществяват добри дела и през последната една година, проф. Савова връчи грамоти на ръководителите на 5 специалности. Това са:

гл. ас. Петранка Гагова, ръководител специалност „Рентгенов лаборант“;

г-жа Бинназ Асанова, ръководител специалност „Медицинска козметика“;

гл. ас. Мариана Алберт, ръководител специалности „Рехабилитатор“ и „Масажист с увредено зрение“;

г-жа Галя Камбурова, ръководител специалност „Медицински лаборант“;

г-жа Таня Дачева, ръководител специалност „Инспектор по обществено здраве“.

Официалната церемония завърши с акапелно изпълнение на прочувствена народна песен на Йордан Несторов от специалност „Масажист с увредено зрение“. След него сборна формация от студенти в състав Ивайло Токавидов, Диана Иванова от специалност „Медицинска козметика“, Владимир Бъчваров и Дияна Лазарова от специалност „Рехабилитатор“ и под акомпанимента на живо на тъпан на Виктор Бурлаков от специалност „Рехабилитатор“ вдигнаха още повече градуса на настроението с игриво хоро.

Празникът ще продължи тази вечер от 20:00 ч. в клуб „Алкохол“, където ще се изявят и други таланти на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, ще бъдат избрани Мис и Мистър Медицински колеж и ще бъдат наградени победителите в турнирите по бадминтон и тенис на маса.

© Медицински колеж “Й. Филаретова” – София  2024          |            Защита на личните данни (GDPR)

Post Views: 1,708