ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В МК „ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА“

На 10.09.2018 г. в двора на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ се проведе официалната церемония по откриване на учебната година заедно с празничен водосвет, отслужен от отец Николай от Храм „Покров Богородичен“.

Денят бе особено вълнуващ за 296 първокурсника, разпределени в осем специалности – „Рентгенов лаборант“, „Медицинска козметика“, „Инспектор по обществено здраве“, „Помощник-фармацевт“, „Рехабилитатор“, „Масажист с увредено зрение“, „Зъботехник“ и „Медицински лаборант“, които за първи път прекрачиха прага на колежа. В приветственото си слово заместник директорът на учебното заведение проф. Захарина Савова се обърна към тях с думите: „Изпитвам истинско удовлетворение като виждам вълнението ви, изпълнените с оптимизъм погледи, ентусиазма ви. Предстоят ви три години, в които ден по ден ще се изграждате като професионалисти. Вярвам също така, че ще се развивате и като хора, защото професиите, които сте си избрали, освен знания и умения, изискват много отговорност и човещина.“ А от името на първокурсниците вълнуващи думи каза Елица Кузманова, специалност „Помощник фармацевт“, приета с най-висок бал в тазгодишната кандидат-студентска кампания, която обобщи какви са очакванията, опасенията и надеждите им.

А за над 260 студента през 2018 г. тригодишното обучение в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ приключва и предстои да получат своите дипломи за професионални бакалаври в съответните специалности. По време на церемонията Христофор Деевски, специалност „Зъботехник“ и председател на Студентския съвет, от името на завършващите сподели какво е да си студент в колежа, с какви мисли, чувства и надежди се разделят със своето учебно заведение, по-младите си колеги и преподавателите си, както и отправи пожелания на идващите след тях, особено на първокурсниците, да бъдат упорити, последователни в преследването на целите си и отдадени на каузата да се изградят като успешни здравни специалисти. Думите му бяха последвани от специален поздрав, подготвен от завършващите – негови колеги, облечени в празнични народни носии, които припомниха българските традиции и дух с игрива ръченица.

Церемонията бе уважена от заместник-декана на Факултета по обществено здраве (ФОЗ) проф. д-р Красимир Визев, Еразъм координатора и ръководителя на катедра „Оценка на здравните технологии“ във ФОЗ проф. Антония Янакиева, началника на отдел „Студентско образование“ във ФОЗ доц. Александрина Воденичарова, изпълнителния директор на Първа МБАЛ София ЕАД доц. д-р Цветомир Димитров и представителя на Студентски съвет на Медицински университет – София Видин Кирков.

През тази учебна година в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ се обучават редовно 837 студента, от които 131 в специалност „Медицински лаборант“, 121 в специалност „Рентгенов лаборант“, 162 в специалност „Зъботехник“, 153 в специалност „Помощник-фармацевт“, 121 в специалност „Рехабилитатор“, 11 в специалност „Масажист с увредено зрение“, 69 в специалност „Инспектор по обществено здраве“ и 69 в специалност „Медицинска козметика“. Освен лекциите и упражненията, които всички те имат в самия колеж, практики и стажове провеждат в престижни болници, лаборатории, рехабилитационни центрове, аптеки, козметични центрове и други бази според специалността и годината си на обучение. Подготвят ги доказали се професионалисти и отлични преподаватели от системата на Медицински университет – София.