В ПОДКРЕПА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА

Зала 10 в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ се изпълни със студенти, преподаватели и служители на 19 октомври 2018 г., определен за международен ден на борбата с рака на млечната жлеза – второто най-често срещано злокачествено новообразувание в света и първо по честота сред жените. Всички те бяха водени както от желанието си да изразят съпричастността си към всички, които водят битка с коварната болест, така и да научат за различните методи за диагностика.

Цветелина Мирчева, студент втори курс в специалност „Рентгенов лаборант“, в презентацията „Методи за диагностика на социално значимото заболяване рак на млечната жлеза“ направи кратък исторически преглед на диагностиката и лечението на заболяването, след което се спря на същността му, рисковите фактори и симптомите. Основен акцент в представения материал бяха различните методи за диагностика – от самопрегледа, през ехографиите, мамографията, мамографската томография, МРТ-мамографията, ултразвуковата еластография, мултимодалните образни методи PET/CT и SPECT/CT до специалните софтуерни програми (CAD). В подробности бяха представени трите начина за извършване на самопрегледа, включително и с изображения, както и бе посочен най-подходящият период за извършването му.

Доц. д-р Валери Чакърски, преподавател в специалност „Рентгенов лаборант“, отговори на въпроси на присъстващите във връзка с рака на гърдата. В края на срещата бяха пуснати розови балони да полетят в небето за всички онези, загубили своята битка с болестта.

Събитието, организирано от Медицински колеж „Йорданка Филаретова, бе по инициатива на ръководителя на специалност „Рентгенов лаборант“ гл. асистент Петранка Гагова. Тя призова присъстващите да помислят дали искат да се превърнат в част от тревожната статистика – в България всяка година около 3400 жени се диагностицират с рак на млечната жлеза, или да се погрижат за себе си, като редовно се самоизследват и поне веднъж годишно посещават мамолог. Не случайно всички международни и местни инициативи в подкрепа на борбата с рака на гърдата се обединяват от надслова, че едно докосване може да спаси живот. Защото ранната диагностика подпомага лечението и намалява риска от летален изход от болестта.